BAKE FOR LIFE - GESCHIEDENIS

Voorzitter Marleen Pater herinnert zich de aanleiding en de de eerste stappen die hebben geleid tot Bake for Life nog heel goed…
Het project

Het was in 1995, ik weet het nog goed, ik keek tv. Mijn 4 kinderen lagen in bed te slapen. Schoon, goed gevoed, veilig. Mijn man was in de bakkerij aan het werk. Op de tv zag ik een Afrikaanse moeder met een kindje op haar arm. Ze kwam zo bij me binnen! Ze was wanhopig. Ze had geen eten voor haar kind, geen baan. Wat een uitzichtloosheid. Wat zou de toekomst haar en haar kind bieden? “Je zal maar moeder zijn in Afrika”, dacht ik. Meteen kwam er een idee in me op! Wat als we een bakkerij zouden bouwen in Afrika? Dan kon die vrouw het bakkersvak leren, waardoor ze een baan had. Ze zou dan veilig voedsel produceren, ze zou salaris verdienen en ze zou haar kind kunnen onderhouden. Johan, mijn man, kwam thuis. Ik vertelde hem mijn idee. Hij vond het een prachtig idee. En daar bleef het bij.

Het Lilianafonds

Het idee bleef een aantal jaren in mijn hoofd. Het liet me niet los. Op een gegeven moment heb ik het Liliane fonds gebeld. “Ik wil een bakkerij bouwen in Afrika”, vertelde ik. Ze vonden het een prachtig idee. Al snel kwamen ze langs en we bespraken de (on)mogelijkheden van zo’n project. Zij gaven meteen aan dat gehandicapten hun voorkeur hadden als werknemers. Deze mensen hebben geen schijn van kans in de Afrikaanse samenleving. Laat staan dat ze kans maken op een baan.

Na een aantal weken belden de mensen van het Liane fonds op. “Marleen, in Ghana is er interesse voor een bakkerij.” “Wauw”, dacht ik, “Ghana, dat klinkt spannend.” “Dan moet je daar maar naar toe”, zeiden ze.  Ik schrok ervan. Ik moest daar naar toe!!!! Dat had ik niet bedacht, maar ik ging toch. Samen met Henk en Kees van het Liliane fonds.

Bake for Life wordt opgericht

We kwamen terug in Nederland met de overtuiging dat we daar een bakkerij zouden moeten bouwen. Er waren zoveel gehandicapte mensen daar, zoveel werkloosheid en een grote markt voor brood. Het was een onvergetelijke reis. De kakofonie aan geuren, kleuren en de vele ontmoetingen staan bij mij op het netvlies gebrand.

Vol overtuiging ging ik aan de slag. Maar hoe geld binnen te halen? Ik schreef alle bakkersvrouwen die ik kende om te vragen of zij wilden helpen geld in te zamelen voor het bouwen van een bakkerij in Ghana. Ik weet nog goed dat er 7 vrouwen reageerden. Samen richtten we Bake for Life op. Het was 1999.

Vanaf 1995 is er enorm veel gebeurd. Wat een verhalen kan ik vertellen. Zoveel mensen ontmoet, mensen die Bake for Life helpen. Hier in Nederland, maar ook in Afrika. Het is ongelooflijk.

We gaan door!

Het is zeker niet altijd eenvoudig gebleken. Hier en daar zijn er fouten gemaakt, grote en kleine. Maar dat zal me niet van weerhouden om door te gaan. Wij hebben hier zo ontzettend veel. Het is voor mij persoonlijk mijn morele plicht om te delen. Wij hebben hier zoveel kansen, laten we aan de ander denken.

Hoe komt zo’n idee in je hoofd?? Ik heb geen idee, maar wat ben ik een bevoorrecht mens dat ik samen met zoveel andere vrijwilligers, mensen in Afrika een hengel kan geven.

 

Marleen Pater

Foto’s: