Op beide foto’s is bakker Nafula Rosemary te zien. Hierboven met haar ontvangen lening, haar kapitaal.
Op de kleine foto is ze Mandazi, gefrituurde broodjes, aan het bakken.

Bakkers: Nafula Rosemary en haas zusje Auma Betty
Locatie: Rumino, Busia District, Oost Oeganda

Hun verhaal

In Busia district, ver in het landelijk gebied van Oost Oeganda, vind je het kleine dorpje Rumino. Hier woont Nafula Rosemary, een gehandicapte moeder van een kindje met een waterhoofd. In deze situatie kan een gehandicapte moeder – ze heeft een lengteverschil in haar benen – nooit in haar levensonderhoud voorzien. Zonder BISS zou zij arm blijven en afhankelijk zijn van anderen.

Nu ze met haar bakkerijtje haar eigen inkomen genereert ziet haar toekomst én die van haar zusje er veel beter uit.

Rosemary volgde in april 2019 de training en ontving die maand alle benodigdheden om met haar bakkerijtje aan de slag te gaan. De lening bestaat uit gereedschap en ingrediënten en vormen samen het startkapitaal om een bakkerij te starten. Het totale bedrag van deze items is de som van de lening.

Naast het trainen in het bakken van verschillende producten hebben Nafula Rosemary en Auma Betty ook geleerd om een kasboek bij te houden, kunnen ze de kostprijs berekenen en inkomsten/uitgaven berekeningen maken. Dit is van essentieel belang voor het succesvol runnen van de bakkerij.

Op dit moment bakken de dames dagelijks 4kg mandazi en 1kg samosa’s en 1kg daddies per week. Dit levert een winst op van ca. twee euro per dag. Met de winst uit deze productie en verkoop kunnen de zussen in hun eigen onderhoud voorzien en zijn ze veel minder afhankelijke geworden. Ze worden regelmatig bezocht door het BISS team om hun vorderingen te zien en waar nodig hun van advies te voorzien over productie en verkoop.