Drie vragen aan...

Teun Winkel

1. Sinds wanneer zet jij je in voor BfL en op welke manier doe jij dat?

Ik werk als vrijwilliger voor Bake for Life sinds 2014. Ik ben verantwoordelijk voor operations BISS bakeries in Uganda. BISS, Bake it Simple Smart, is een latere Bake for Life activiteit. Renee Pater had een visie over hele kleinschalige bakkerijtjes zonder water of stroom, overal inzetbaar. Er zijn nu 250 kansarmen die hun dagelijks brod verdienen met bakken. Er komen er ieder jaar ruim 100 bij.

2. Hoe ben jij met BfL in aanraking gekomen?

Ik kwam in aanraking met Bake for Life via Marleen Pater. De familie Pater kende ik al heel lang als Noord Hollandse college bakkers. Ik had contact gezocht omdat ik goede dingen hoorde over Bake for Life. Ik kende Oost Afrika vrij goed als vrijwilliger voor PUM. Men was net begonnen met de eerste drie KISS bakkerijtjes. In het begin heette het KISS, Keep it Simpel Smart. Marleen vroeg of ik het eens wilde bekijken. Mijn bevindingen waren dat het een geweldig potentieel had tegen relatief lage kosten. Ik had in mijn verslag gezegd dat Bake for life goud in zijn handen heeft als concept. Maar de uitvoering via een lokale stichting die bezig is met revalidatie van gehandicapte kinderen was niet erg effectief. Een sociaal worker zonder bakkerij kennis heeft geen slaagkans. Al heel snel hebben we besloten dat er iemand (Lukas den Admirant, nog steeds actief als program manager) zich full time ter plekke deze prachtige kans beter te benutten. Na een aanloop periode is het nu een ijzer sterke operatie in het midden van de Missie van Bake for Life.

3. Waarom ben JIJ vrijwilliger voor BfL?

Ik ben vrijwilliger bij Bake for Life omdat de Missie, kansarmen aan werk en inkomen helpen, een prachtig goed doel is. Een schoolvoorbeeld hoe ontwikkeling samenwerking hoort te zijn. Uiterst effectief, zinvol, sympathiek gerund als een familiebedrijf. Alle giften worden aan het doel besteed. Reizen naar Uganda gaat grotendeels op eigen kosten. Een gemotiveerd bestuur, waarin (bakkerij)kennis ruim is vertegenwoordigd.