Eind oktober is bij het kantoor van BISS in Oeganda een proefbakkerij geopend. Deze proefbakkerij wordt ingezet om nieuwe producten te ontwikkelen voor de BISS bakkerijen. Daarnaast worden in de bakkerij proeven gedaan om bestaande recepturen uit de bakkerijen te verbeteren en te vernieuwen. We werken aan recepturen waarvoor uitsluitende lokaal geteelde en verkrijgbare grondstoffen worden gebruikt.
Samen met de universiteit Wageningen, een aantal Afrikaanse universiteiten en onze sponsors BBROOD en Bakkerij Wiltink is Bake for Life sinds 2018 betrokken bij het project Nutrifoods. Daarin wordt onderzocht of met Afrikaanse, glutenvrije grondstoffen als sorghum, cassave en zwarte bonen ook voedzaam brood gebakken kan worden. De eerste resultaten zijn gunstig.
‘Het levert brood of chapati [platbrood, red.] op dat minder zoet en vaster is, maar wel vezelrijk. Door het gebruik van lokale grondstoffen halveert de kostprijs van het brood’, benadrukt onze projectleider Dick Van der Breggen. ‘Daarnaast stimuleert het natuurlijk de lokale economie en levert het werkgelegenheid op. We willen deze omslag dus heel graag maken, maar dat kost tijd. Boeren moeten bijvoorbeeld eerst de gewassen op grotere schaal gaan planten. Een uitweg uit de huidige crisis biedt deze transitie helaas nog niet.’