Nu de grondstoffen schaarser en duurder worden, is het voor onze stichting bijna onmogelijk om de vijf bakkerijen open te houden.  Maar als we de bakkerijen moeten sluiten, zitten 150 werknemers zonder werk. Werknemers met een handicap die in Afrika niet snel ander werk kunnen vinden. Daarom zijn we hard aan het nadenken over manieren om onze mensen en de bakkerijen te kunnen helpen. Het gaat in Oeganda heel slecht met de economie. Grondstoffen als tarwe zijn bijna niet meer beschikbaar en als je het al kunt kopen, is de prijs ontzettend hoog. Maar met de vaste broodprijzen en lage inkomens in Oeganda is het geen optie om die extra kosten op de consumenten te verhalen.

Nutrifoods
Bake for Life is betrokken bij het project Nutrifoods waar we met de Universiteit Wageningen, de Zuid-Afrikaanse universiteiten Pretoria en Venda, Makarere Universiteit in Oeganda en lokale bakkers zoeken naar oplossingen om met lokale grondstoffen (sorghum, cassave, zwarte bonen) goed en gezond brood te bakken. Dit omdat ‘wheat’ onbetaalbaar is geworden op het Afrikaanse continent. Op termijn zou dit de afhankelijkheid van geïmporteerde tarwe kunnen tegengaan. Alleen is deze ontwikkeling nog niet direct inzetbaar, dus voor de huidige crisistijd helaas geen oplossing.
Opvang voor miljoenen vluchtelingen
Ondanks de eigen problemen waar Oeganda mee kampt, zoals corona, klimaatverandering, hongersnood en werkloosheid, is het land gastvrij richting vluchtelingen. Met 1,5 miljoen vluchtelingen uit verschillende buurlanden is Oeganda binnen Afrika het land met de meeste vluchtelingen. Wereldwijd staat Oeganda op de derde plaats.
Samenwerking met vluchtelingenorganisaties

Iedere vluchteling krijgt van organisaties als The World Food Programme (WFP) en Oxfam Novib speciale ‘high energy biscuits’. Koekjes om hen een beetje te laten aansterken. Voor zover wij weten, worden deze koekjes nu uit Amerika geïmporteerd. Wat als we onze krachten bundelen en deze koekjes gaan maken in onze bakkerijen, in ruil voor grondstoffen? Scheelt in de CO2-uitstoot, verbetert de werkgelegenheid en wij hebben weer grondstoffen om onze bakkerijen draaiende te houden en ook de kwetsbare inwoners werk te blijven bieden.

Heeft u contacten bij organisaties met een betere infrastructuur voor het aanleveren van grondstoffen, bij WFP of Oxfam Novib die Bake for Life kunnen helpen? Of wilt u een financiële bijdrage doen? Neem dan contact op via info@bakeforlife.nl of doneer via onderstaande knop. 

BEDANKT!