Het verhaal van Lydia en Harriet

Ontmoeting met een Saving Group.

Een ‘Saving group’ bestaat uit dorpelingen die wekelijks samenkomen om gezamenlijk in een kluis te sparen. Een metalen box met 3 hangsloten: één van de voorzitter, één van de penningmeester en één voor de secretaris. Ieder lid spaart naar zijn of haar capaciteit. We zien de bedragen, 15 cent, 25 cent en sommige 50 cent per week. Als je te laat komt betaal je de groep een boete van € 0,25.

De groep is opgericht door een lokale NGO om met name mensen met een handicap te helpen sparen en ze te laten samenwerken met andere mensen uit hun omgeving. Zodoende is het een gemengde groep. We leggen het BISS concept nader uit aan de groep, die ons die dag verwachtte. Na de uitleg kunnen mensen solliciteren. Eén gehandicapte man spreekt ons aan. Hij mist één onderbeen. Hij zegt twee dochters te hebben die graag een BISS bakkerij zouden willen runnen, waarmee zijn familie vervolgens erg wordt geholpen. We ontmoeten de dames, twee meiden van begin 20. Klaar om te beginnen aan deze nieuwe uitdaging.

BISS bakkers starten met frituurproducten

Zoals elke BISS Bakkerij, beginnen ze met frituurproducten. Als je de omgeving ziet, verwacht je niet direct een hoog resultaat. Echter, zoals we veel hebben gezien, hangt het succes van een bakkerij met name af aan de persoon. We hebben bakkerijen in hoog potentiële gebieden zien falen en bakkerijen in afgelegen gebieden succes zien boeken. De dames hebben ons overtuigd en we gaan het proberen. Iedere dag staan de dames vroeg op om te bakken en de producten te voet uit te venten in hun omgeving. Huis aan huis, winkels, centra, overal beginnen mensen hun kwaliteit producten te kennen.

In slechts 7 maanden betalen de dames hun lening van €400 af. Eén van de meisjes had nog geen telefoon en heeft die kunnen kopen. Thuis vinden we een TV-schotel aan de muur, die ze hebben kunnen kopen. Een paar tastbare dingen waaraan je kan zien dat er inkomen wordt gegenereerd.

Overigens hebben ze hard werken niet van een vreemde. De vader mag dan een onderbeen missen, hij werkt op zijn knieën op zijn akker waar hij met name aardappels en bananen groeit, samen met zijn vrouw.

De lening is snel afbetaald

Het is eind 2020. De lening is afbetaald. De meiden willen naar ‘BISS Fase 2’. Een bakkerij met een heuse oven. We maken duidelijk dat ze voor deze bakkerij, niet meer thuis kunnen werken. Het zou een gemiste kans zijn om een BISS fase 2 bakkerij in een afgelegen n dorp te plaatsen. De meiden willen maar al te graag naar een nabijgelegen grotere plaats. De ouders gaan akkoord, ze zijn zelfs erg blij.

De eerstvolgende Fase 2 training is in Maart 2021. Genoeg tijd om een locatie te vinden. Het besluit is gevallen op Masaka, de grote plaats zo’n 45km van hun ouderlijk huis. Nog voor de training verhuizen de dames, om alvast hun Fase 1 producten in de stad te verkopen. Als BISS hebben we hierbij een adviserende rol. We kijken of de ruimte volstaat voor een bakkerij. De aanbetaling van de huur is echter geheel aan hen.

Het is maart 2021 als de dames getraind worden. Tezamen met 2 andere ondernemersvrouwen lopen ze de drieweekse BISS training door. Eén van de twee is inmiddels hoogzwanger, maar ze doet volledig mee, op het uitventen van producten na. Op 29 maart, direct na de training, openen we de bakkerij. Hun moeder komt over voor de diploma uitreiking. Trots dat ze is! Het is geweldig om te zien hoe een familie, dankzij hun passie en hard werken, zo geholpen kunnen worden.

Tijdens Pasen, het eerste weekend na de training, bevalt Harriet van een dochtertje. Ze was blijkbaar al 8 maanden zwanger bij aanvang van de training. Dit houdt Lydia uiteraard niet van haar werk. Zijn runt de bakkerij totdat haar zus weer terug is van een break.

BISS-bakker Lydia aan het werk

HELP MEE OM MEER MENSEN AAN EEN BETERE TOEKOMST TE HELPEN!

Bent u net als ons ook zo getroffen door dit verhaal en wilt u ons steunen? Uw donatie is zeer welkom!

Harriet en Lydia met in het midden hun trotse moeder